Feb 3, 2010

كلمات السر الأسبوعية

السلام عليكم
إخوتي الأحباء وعزيز الأخوات جميعا، تحياتي وبعد،

كلمات السر لهذا الأسبوع هي كما يلي:


فالمراد بها هو الإنسان لا بد له أن يتعلم كيفيات أو الطرق الملائمة في الدراسة لكي يسيطر على الدراسة العلمية. هذا ينطبق على كل أحوال الدراسات. التعلم هو إجراء عملي لاكتساب العلم على طرق مناسبة لمتعلميه مثلا الطلبة في المدرسة وما إلى ذلك.ـ


Maksud kata-kata itu ialah, setiap manusia mesti mempelajari kaedah atau teknik yang sesuai dalam proses menuntut ilmu supaya dapat menguasai ilmu yang dipelajari. Hal ini harus dipraktikkan dalam seluruh bidan ilmu. Pembelajaran adalah suatu proses amali bagi memperolehi ilmu melalui kaedah yang betul bagi setiap penuntut seperti murid-murid di sekolah dan yang lain.
Kita hendaklah sentiasa mencari jalan untuk mempelajari kaedah pembelajaran yang berkesan dan menarik. Bukan sekadar mempelajari sesuatu tanpa mengetahui kekuatan dan kelemahan yang ada pada setiap penuntut ilmu. Oleh itu, kaedah atau cara belajar adalah titik tolak kepada kegigihan dan kerajinan seseorang dalam mempelajari sesuatu ilmu supaya ilmu yang dipelajari sentiasa kekal dan diamalkan.

0 comments:

Post a Comment